Education

Diafragma – Beginnen met een DSLR #4

dsc_9983

Bij een groot diafragma, krijg je een wazige achtergrond. Bij een klein diafragma krijg je alles scherp. - by José Chan

Als je overstapt van automatisch naar manueel fotograferen, kan het soms overweldigend zijn hoeveel knopjes en instellingen er zijn. Ik raad aan om eerst met de A of Av-stand te beginnen. Daarmee bepaal je zelf het diafragma, maar worden de andere instellingen toch automatisch bepaald door de camera.

In deze post lees je alles wat je moet weten over diafragma. Diafragma, ISO en sluitertijd zijn de drie elementen die samen de belichtingsdriehoek vormen. Deze beïnvloeden de belichting van je foto. Ik vind diafragma de meest leuke instelling om mee te spelen, omdat je er mooie wazige achtergronden mee kunt creëren.

Diafragma en licht

Het diafragma is de licht-opening van je lens. Het bepaalt hoeveel licht in de camera komt. Een grote diafragma-opening laat veel licht door, wat resulteert in lichtere foto’s. Een kleine opening laat minder licht door, wat resulteert in donkerdere foto’s.

diafragma-licht

Instelling op je camera

Op je camera kan je het diafragma aanpassen in de A/Av-stand of in de M-stand. Het getal met een f ervoor staat voor hoe groot of klein de opening is. Hoe kleiner het getal, hoe groter de opening, dus hoe meer licht. Bij f/2.8 krijg je dus meer licht dan bij f/36.

Diafragma en scherptediepte (wazige achtergrond!)

Ook kan je door het diafragma aan te passen het effect krijgen van een wazige achtergrond. Bij f/2.8 krijg je een wazigere achtergrond dan bij f/36. In andere woorden, bij f/2.8 is de scherptediepte minder dan bij f/36.

diafragma-scherptediepte

Even heel simpel samengevat zonder technische termen:
Klein f-getal = wazige achtergrond & meer licht.
Groot f-getal = geen wazige achtergrond & minder licht. 

Verschillende lenzen

Op je lens kan je zien wat het kleinst mogelijke f-getal van de lens is. Bij een lens van 18-55mm f/3.5 is het kleinste getal voor het diafragma 3.5. Vaste lenzen hebben vaak een kleiner getal dan zoom-lenzen. Op een vaste lens van bijvoorbeeld 35mm f/1.4 is het kleinste getal 1.4. Dat is beter dan f/3.5, omdat er dan meer licht binnen kan komen én je kan er een wazigere achtergrond mee krijgen. Dit soort lenzen zijn daarom ook duurder.

Welk diafragma in welke situatie?

Zelf hou ik ontzettend veel van wazige achtergronden bij portretten en detailfoto’s, omdat de focus dan echt op het onderwerp wordt gelegd. Daarom kies ik voor een grote opening, dus een klein f-getal. Ik krijg dan ook meer licht in de camera.
Bij landschapsfoto’s en architectuurfoto’s wil ik meer scherp hebben, dus kies ik voor een kleinere diafragma-opening, dus een groter f-getal. Wel wordt mijn foto dan minder licht, dus moet ik dat compenseren met andere instellingen. Daar meer over in de volgende posts!

Diafragma voorbeelden, by José Chan

Meer?

Hopelijk had je wat aan deze uitleg over diafragma en durf je ook de stap te zetten naar manueel fotograferen! Deze post is deel van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Bekijk hier de vorige posts:

#1: Kennismaking
#2: 10 dingen om te doen met je nieuwe camera
#3: 11 musthaves voor de beginnende fotograaf

Er zullen meer posts volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT