Digitale foto’s aanleveren aan de klant: Hoe doe je dat en hoe maak je het een leuke ervaring voor de klant? Via de mail gaat waarschijnlijk niet lukken vanwege de grote bestanden, maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg andere mogelijkheden om je foto’s aan te leveren.
1. Foto’s versturen via WeTransfer
Eén van de meest simpele manieren is WeTransfer. Ik gebruik het graag omdat bijna iedereen er bekend mee is en het gebruiksvriendelijk is voor mij én de klant. Er zit een limiet op van 2GB, maar je kunt ook een WeTransfer Plus account nemen waardoor je 20GB kan versturen per keer. Wat ik persoonlijk ook handig vind is dat je met WeTransfer een mailtje krijgt wanneer de klant de foto’s heeft gedownload. Dan weet je zeker dat de foto’s zijn aangekomen.
2. Foto’s delen in Dropbox
Dropbox gebruik ik minder vaak om foto’s mee aan te leveren, maar is wel een makkelijke methode. De foto’s zet je in een map in Dropbox en de link naar die map deel je met de klant. De foto’s zijn vervolgens per stuk of allemaal in 1 keer te downloaden.
3. Foto’s aanleveren met Pic-Time
De methode die ik het meest gebruik is een online gallery zoals Pic-Time (referral code: S9TQDP). Het is een prachtige manier om de foto’s te laten zien en geeft echt een wauw-effect. De foto’s komen in een gallery te staan waar de klant doorheen kan scrollen.
Verder heeft het veel functies om je gallery aan te passen naar wens. Je kunt bijvoorbeeld de gallery op privé zetten door een wachtwoord in te stellen. Ook kan je een vervaldatum instellen, voor als je de gallery alleen voor een bepaalde tijd online wilt hebben. Daarnaast kan de klant kiezen of ze de foto’s in hoge resolutie of webresolutie willen downloaden.
Ik heb verschillende gallery-systemen geprobeerd en gebruikt (Pixieset, Pass, Pic-Time). Pic-Time vind ik het mooist en het fijnst werken en heeft alle functies die ik nodig heb.
De hoofdreden voor mij om Pic-Time te gebruiken is de mogelijkheid om de klanten hun favoriete foto’s te laten kiezen voor in het album én om het albumontwerp door hun te laten bekijken en er feedback op te geven per spread (‘album proofing’). Deze laatste functie heeft Pixieset bijvoorbeeld niet op dit moment (gecheckt in januari 2022).
Mocht je Pic-Time willen uitproberen, je kunt het voor 30 dagen gratis uitproberen en met mijn Pic-Time referral code: S9TQDP krijg je 1 maand gratis als je upgrade naar een betaald abonnement. Ik betaal 180 dollar (~160 euro) per jaar voor mijn abonnement. Ze hebben meestal een Black Friday deal in november!
4. Foto’s aanleveren met Pixieset
Pixieset is een ander voorbeeld van een online gallery. Net als bij Pic-Time heb je meerdere instellingen die je kunt aanpassen om je gallery op maat te maken voor een specifiek doel.
Bonustip: Je kunt Pic-Time en Pixieset ook gebruiken om extra geld te verdienen aan de al gemaakte foto’s. Hoe ik dat doe leg ik uit in deze video.
Pixieset heeft een maximum capaciteit aan opslagruimte die je kunt verhogen als je een betaald abonnement neemt. Als je mijn link: https://pixieset.com/ref/wAyBnaMxy3 gebruikt om je aan te melden bij Pixieset krijg je 250MB bonus bovenop de 3GB gratis opslagruimte.
5. Foto’s aanleveren op een USB-stick
Foto’s aanleveren kan naast de online methodes ook door ze op een USB-stick te zetten en deze op te sturen naar de klant. Dit doe ik niet zo snel met portretshoots, maar bij bruiloften wel altijd. USB-sticks kan je laten personaliseren met een logo. Dit kan je laten doen bij verschillende online drukkerijen. Ook kan je er een leuk pakketje van maken met bijvoorbeeld wat geprinte foto’s, een fotolijstje en een handgeschreven bedankkaartje. Zo maak je de klantervaring extra leuk.
Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog! Laat het me weten hieronder. Ik ben ook benieuwd: hoe lever jij meestal de foto’s aan de klant?