Soms heb je een foto gemaakt die er op het schermpje van je camera helemaal goed uitziet. Maar wanneer je dan thuis op de computer kijkt en inzoomt, blijkt de foto onscherp te zijn. Frustrerend is dat! Waar kan het aan liggen en hoe kan je onscherpe foto’s voorkomen?
Er kunnen meerdere dingen aan de hand zijn. Ik zal hieronder aantal redenen behandelen. Dan kan je voor je eigen foto’s beoordelen wat het probleem is, waar het aan ligt en hoe je dit voortaan kan voorkomen.
Probleem: korrel / ruis
Oorzaak: Hoge ISO
Als je inzoomt en alles wat korrelig lijkt waardoor details niet goed te zien zijn, heb je waarschijnlijk een hoge ISO gebruikt. Een hoge ISO is vaak nodig in ruimtes met weinig licht of ‘s avonds wanneer het donker is. Een hoge ISO zorgt voor meer lichtgevoeligheid, maar ook voor ruis.
Oplossing: Niet te hoge ISO’s gebruiken tenzij het écht niet anders kan. In donkere ruimtes kan je flits gebruiken. Wat is dan een te hoge ISO? Voor elke camera ligt de maximale ISO voor een acceptabele korreligheid anders en het is een kwestie van wat jij acceptabel vindt. Je kan op internet op de naam van je camera Googlen en ‘ISO test’ , bijv. ‘Nikon D810 ISO test’, om foto’s gemaakt met verschillende ISO-waardes met elkaar te vergelijken. Je zou ook zelf zo’n test kunnen doen. Over het algemeen kan een full-frame camera een hogere ISO aan dan crop-camera’s.
Probleem: soft / bewogen
Oorzaak: Te lange sluitertijd
Als je een ‘softe foto’ hebt van een stilstaand onderwerp, waarbij je als je inzoomt een heel klein beetje beweging ziet, heb je waarschijnlijk een sluitertijd gebruikt waarbij je eigenlijk niet uit de losse hand kan fotograferen.
Oplossing: Niet een te lange sluitertijd gebruiken. De vuistregel voor als je zonder statief fotografeert: de langste sluitertijd is 1/het aantal mm van je lens. Dus, als je een 50mm lens gebruikt, is het langzaamste wat je met de hand kan schieten 1/50s. Alles daarboven, dus 1/80, 1/100 is goed. Maar niet eronder gaan, tenzij je een statief hebt.
—————————————————
Probleem: onscherpe ogen / wazig
Oorzaak: Groot diafragma
Als je een portretfoto maakt en je hebt gefocust op de ogen, maar het lijkt toch niet helemaal scherp, kan de oorzaak een te groot diafragma zijn. Bij portretfoto’s willen we namelijk allemaal die blurry achtergrond, dus zetten we het diafragma op maximaal. Bij een 50mm f/1.8 lens, wil je hem dus op f/1.8 zetten. Maar wist je dat je lens niet het scherpst is op dat punt?
Oplossing: Schiet met een diafragma dat 2 of 3 stops van het maximale vandaan ligt. Je lens heeft een ‘soft spot’ waar hij het scherpst is. Meestal ligt dat in een range dat een aantal stops van het maximale diafragma vandaan ligt. Dus in het geval van een 50mm f/1.8 is dat tussen f/4 en f/11 bijvoorbeeld dat hij het scherpst is. De vuistregel is hier om nooit op het maximale te schieten, maar een paar stops er vandaan.
—————————————————
Tot slot
Elke lens moet gekalibreerd worden op een camera zodat je perfect scherpe foto’s kan krijgen en een perfecte focus. Lenzen hebben namelijk een marge waarbinnen ze ‘goed’ focussen, maar ze worden niet perfect gemaakt. Lenzen kalibreren kan je zelf doen of laten doen bij een speciaalzaak. Meer info: http://tiffinbox.org/why-calibrating-your-cameras-lenses-is-a-must-for-all-photographers/
En, onthoud dat als je de foto’s voor je blog en social media gebruikt je best wat door de vingers kan zien. De foto’s komen namelijk niet zo heel groot op je blog te staan. Als de foto’s er scherp uitzien zolang je niet te ver inzoomt, hoef je je niet druk te maken. Niemand die op alle pixels gaat letten en gaat inzoomen. Dit is anders als je van plan bent een foto heel groot uit te printen op een poster of canvas bijvoorbeeld.
Hopelijk heb je wat aan deze tips om scherpere foto’s te krijgen.