Education

5x praktische fotografietips voor op reis

bLOG CATEGORIEs + Search

Het is bijna zomervakantie, de geslaagden onder ons hebben al vakantie, er gaan vast veel mensen op reis, dus het leek me toepasselijk om wat praktische fotografietips te geven voor op reis. Zelf hou ik super veel van reizen, vooral van stedentrips, omdat er altijd wat valt te zien en te doen. Ik hou ervan om door onbekende straten te wandelen, architectuur te bekijken, musea te bezoeken, lekker te eten, te shoppen en natuurlijk foto’s te maken. Als je me al wat langer volgt heb je dan ook mijn reizen gezien naar o.a. Istanbul, Lissabon, Rome, Praag, Londen en Parijs.

1. Ga voor comfort

Hoewel ik weet dat mijn full frame DSLR camera de mooiste foto’s maakt, neem ik op stedentrips toch liever een compacte en lichte camera mee. Een full frame camera is natuurlijk vrij groot en zwaar.  Je kunt hem niet zomaar opbergen in een handtas en als je hem de hele dag mee moet sjouwen ga je het aan het einde van de dag ook voelen aan je nek, schouder of rug. Tegenwoordig kun je met kleine camera’s ook hele mooie foto’s maken. Zeker goed genoeg om te delen op Instagram en Facebook. Daarom kies ik liever voor een kleine camera voor op reis zoals de Nikon J5. Hij is zó klein en licht dat ik hem makkelijk in m’n handtas kan stoppen en ik het ook niet merk als ik hem de hele dag om m’n schouder draag.

2. Kies een wijde lens

Op reis kom je heel veel verschillende dingen tegen die je kan fotograferen: architectuur, mensen, eten, details, etc. Dat maakt het soms moeilijk om te bepalen wat voor lens je mee moet nemen. Ik neem op vakantie altijd maar 1 lens mee, want ik weet dat ik toch geen zin heb om lenzen te verwisselen of een extra lens mee te sjouwen. Op mijn Nikon J5 zit standaard de 10-30mm lens, en áls ik een DSLR meeneem is dat met een 18-55mm, 24mm of 35mm lens. Ik ga dus meestal voor een lichte lens en een wat wijdere, omdat je daar wat flexibeler mee bent.

Dusseldorf

3. Schiet in JPEG

Dit zou ik normaal nooit adviseren, maar voor vakantiekiekjes vind ik het persoonlijk best wel veel gedoe als ik in RAW schiet, omdat ik die allemaal zou moeten nabewerken. Daarom schiet ik liever in JPEG zodat ik de foto’s niet per se hoef na te bewerken, tenzij ik ze echt op m’n blog ga zetten of ga printen. Het is gewoon veel sneller en vakantie moet wel vakantie blijven. Maar ik praat natuurlijk vanuit het oogpunt van een fotograaf. Ik fotografeer dagelijks als werk. Als jij in het dagelijks leven juist niet vaak de kans hebt om te fotograferen en op vakantie wel, en als je het leuk vindt foto’s na te bewerken, zou ik zeker aanraden om in RAW te werken. Daarmee heb je veel meer mogelijkheden in Lightroom en Photoshop.

4. Camera met WiFi

Eén ding waar ik niet alleen op vakantie maar ook in het dagelijks leven niet zonder kan is een camera met WiFi. Daarmee kan ik direct nadat ik een foto heb gemaakt de foto sturen naar mijn telefoon en hem delen online. Super handig en in mijn geval een veel betere kwaliteit dan een foto van m’n telefoon. Heel handig dus dat de Nikon J5 deze functie heeft.

5. Wees alert

Tot slot een veiligheidstip. Wees alsjeblieft alert als je aan het fotograferen bent. Ik weet als geen ander hoe geconcentreerd je bezig kan zijn met foto’s maken en daardoor niet door hebt wat er om je heen gebeurt. Wees voorzichtig op hoogtes, kijk uit waar je loopt, kijk uit voor auto’s en fietsers en doe geen gekke dingen. Wees ook alert voor diefstal! Houd je tas en camera in de gaten en draag je camera niet los om je schouder maar schuin over je lichaam, zodat mensen het niet van je schouder af kunnen trekken. Draag een merkloze camerariem als je die hebt. Als je een dure camera hebt zou ik ook kijken naar wat er vergoed wordt met je reisverzekering of een aparte cameraverzekering afsluiten.

Hopelijk heb je wat aan deze praktische tips! Mocht je nog vragen hebben, laat het me zeker weten. Ik beantwoord ze graag! Waar ga jij heen op vakantie?

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nikon. De Nikon J5 camera heb ik gekregen.

 1. Suzanne says:

  Hele handige tips!

 2. Ik ga dit jaar naar Macedonië, Venetië en Kroatië en ik neem voor het eerst mijn spiegelreflexcamera mee. Heel erg leuk, maar misschien wordt ie inderdaad wel heel zwaar… Ik hoop het niet, ik heb nu al zin om alle mooie dingen vast te leggen! Malou x

 3. Een systeemcamera is inderdaad wat handiger om mee te nemen. Ik ga over drie weken naar Australië, en voordat ik vertrek ga ik er nog een aanschaffen :)

 4. Emma says:

  Ik neem m’n camera sowieso mee op vakantie hoor, haha. Eindelijk eens een andere omgeving om plaatjes te schieten ;) En ik denk dat ik toch voor twee lenzen ga, de kitlens en de 50 mm, want die weegt toch bijna niets en maakt toch wel mooie foto’s. Zo’n systeemcamera is wel heel handig inderdaad! Goede tips ook, ook van hoe je je camera draagt :)

 5. Laura Vonk says:

  zo’n kleine camera is inderdaad super handig! alleen zit ik ook altijd met het wisselen van de lenzen. ik heb echt weer zin om op vakantie te gaan! :)

 6. Florence says:

  Super handige tips! Bedankt hiervoor :) ik ga naar Porto en Santorini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2023

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT