Education

10 dingen om te doen met je nieuwe camera – Beginnen met een DSLR #2

Blog Categories + Search

Nikon riem

In de vorige post heb je kennis gemaakt met je nieuwe camera en het verschil geleerd tussen automatisch en manueel fotograferen. Vandaag heb ik een checklist van dingen die je moet doen als je je nieuwe camera binnen hebt!

1. Draagriem bevestigen

Eén van de eerste dingen die je doet is het bevestigen van de draagriem. Deze wordt altijd meegeleverd met je camera, maar je kan er ook voor kiezen om een andere te kopen. Ik heb een lange tijd gewoon de originele camerariem gebruikt. Later heb ik een riem gekocht van Black Rapid, omdat deze makkelijker te bevestigen is en ook fijner zit met de zware camera die ik nu heb.

2. Taal instellen

Stel de taal van je camera in. Ik vind het altijd handig om het in het Engels te doen, want als je ooit een vraag hebt of een probleem tegenkomt, kan je online altijd veel meer vinden in het Engels dan in het Nederlands.

3. Datum en tijd instellen

Stel de datum en tijd in van je camera. Zo kan je foto’s sorteren op datum op je computer en terug vinden wanneer een bepaalde foto is gemaakt. Ik stel de tijd altijd in aan de hand van de website: Time.is

4. Geheugenkaart formatteren

Formatteer nieuwe of oude geheugenkaarten in je nieuwe camera. Maak wel eerst een backup van foto’s die je er misschien al op had staan. Als je je geheugenkaart formatteert, wordt alles namelijk gewist. Zelf formatteer ik een kaart elke keer nadat ik de foto’s heb overgezet op m’n computer.

zoeker-scherpstellen

5. Zoeker scherpstellen

Met het wieltje met een + en – naast de zoeker kan je de zoeker aanpassen aan jouw ogen. Je moet dan kijken naar de zwarte lijntjes. Draai het wieltje eerst helemaal één kant op tot je alles onscherp ziet en draai dan langzaam terug tot je de zwarte lijntjes scherp ziet.

6. Beeldkwaliteit instellen: RAW of JPEG?

Je kan kiezen of je camera NEF-foto’s maakt, ook wel RAW genoemd, of in JPEG. Kies RAW bestanden als je van plan bent om de foto’s na te bewerken of als je echt grote foto’s nodig hebt voor een klant bijvoorbeeld. Deze bestanden nemen veel ruimte in beslag, dus je geheugenkaart zal sneller vol raken. Wel heb je met RAW bestanden meer mogelijkheden bij het bewerken. Voor allerdaagse foto’s kan je het gewoon houden bij JPEG.

7. Beeldformaat instellen

Kies welk formaat je wilt voor de foto’s. Dit is afhankelijk van wat je van plan bent met de foto’s. Als je iets uitvergroot zou willen uitprinten heb je een groter formaat nodig dan gewone 10×15 cm foto’s of voor een blog. Ik kies zelf altijd voor het grootste formaat. Dan zou je eventueel nog een deel van de foto kunnen knippen zonder dat het pixelig wordt.

Batterijen Nikon

8. Extra batterijen kopen

Het is altijd handig om extra batterijen te hebben, zeker als je gaat reizen met je camera. Op zich doet een DSLR-camera best zuinig met de batterijen bij het maken van foto’s, maar zodra je gebruik maakt van Liveview kan het wel snel gaan. Liveview is als je in plaats van door de zoeker via het scherm kijkt. Met Liveview kan je filmen en soms is het handig bij foto’s vanuit een heel laag of heel hoog perspectief.
Ik heb de extra batterijen zeker nodig bij bruiloften. Ik heb ze daarom ook gelabeld zodat ik kan onthouden welke leeg en welke vol was.

9. Bewerkprogramma downloaden

Op zich is dit niet verplicht, maar als je je foto’s nabewerkt, kan je foto’s nog veel mooier maken dan ze uit de camera komen. Soms zijn ze bijvoorbeeld te donker en dat kan je met een bewerkingsprogramma heel makkelijk aanpassen. Ik raad altijd Lightroom aan en dit programma gebruik ik zelf ook het meest. Het is misschien niet het meest eenvoudige programma om te leren, maar je hebt er heel veel aan.

10. Experimenteren

Nu ben je klaar om met je camera op stap te gaan! Experimenteer vooral veel en have fun! Je leert namelijk het meest door het te doen. Wees niet bang om fouten te maken en als je iets tegen komt dat je niet begrijpt kan je het opzoeken. Zo leer je steeds nieuwe dingen erbij.

Meer?

Deze post is deel van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Bekijk hier de andere posts:

#1: Kennismaking
#2: 10 dingen om te doen met je nieuwe camera
#3: 11 musthaves voor de beginnende fotograaf
#4: Diafragma
#5: Sluitertijd
#6: ISO
#7: De belichtingsdriehoek en lichtmeter

Er zullen nog meer posts volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT