Education

11 musthaves voor de beginnende fotograaf – Beginnen met een DSLR #3

Blog Categories + Search

11 Musthaves voor de fotograaf

Hoewel je camera een grote investering is, ben je zeker niet klaar na deze aankoop. Integendeel, bij zo’n investering komt de verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen en om er ook het meeste uit te halen. Daarom zijn er wat accessoires die je als beginnende fotograaf niet kan missen.

1. Batterij

Hier had ik het eerder ook al over gehad. Extra batterijen komen altijd van pas, zeker op reis. Dus zorg ervoor dat je er 1 of 2 extra hebt, zodat je niet hoeft te stressen als er 1 opeens leeg is omdat je hem was vergeten op te laden.
De prijs van de batterijen variëren per merk en type. Batterijen van eigen merk zijn duurder (maar die vertrouw ik persoonlijk altijd meer).

2. Geheugenkaart

SanDisk 32GB, 90 MB/s
Naast extra batterijen is het ook handig om 1 of 2 extra geheugenkaarten te hebben voor als er eentje vol raakt. Ik gebruik het liefst kaarten van 32 GB, maar nog belangrijker vind ik de snelheid. Ik kies liever snelle kaarten van minstens 80 MB/s. Kijk eerst op internet of de geheugenkaart bij je camera past, voordat je er eentje koopt.

3. Kaartlezer

Afhankelijk van of je SD kaarten of CF kaarten gebruikt (of allebei) heb je ook een kaartlezer nodig. Dit is trouwens ook handig als de SD kaartlezer van je computer of laptop de kaart niet altijd pakt. Met een kaartlezer pakt ie ‘m bij mij altijd! Ik heb deze van Transcend.

4. Schoonmaakkit

Je camera en lens moet je af en toe schoonmaken. Dat kan met een simpele schoonmaakkit met een blaasbalg, een lenspen en een microfiber reinigingsdoekje. Hiermee kan je stof en ander vuil van de lens afhalen. Als je dit niet regelmatig doet zul je vlekjes zien op foto’s.

5. UV filter

Hama UV Filter 52 mm
Een UV filter beschermt je lens tegen stof, krassen en vingerafdrukken. De filter schroef je op je lens en je ziet verder (bijna) geen verschil in je foto’s. Kijk wel even welk diameter je nodig hebt voor jouw lens.

6. Cameratas

Een cameratas is handig om je camera in op te bergen als je ‘m niet gebruikt of voor onderweg. Eentje die stylish is zoals deze van Kelly Moore is helaas een stukje duurder, maar het is beter dan je camera los in je tas gooien (zoals ik nog wel eens wil doen af en toe..).

7. Statief

Hama Statief Star 63
Met een statief kan je onbewogen foto’s maken wat handig is bij situaties waar je minder licht hebt. Statieven zijn ook handig voor als je zelf op de foto moet of als de camera op dezelfde positie moet staan voor een reeks foto’s. Statieven zijn er in verschillende soorten qua flexibiliteit, gewicht en kwaliteit. De prijzen kunnen dan ook heel erg verschillen.

8. Afstandsbediening

Nikon ML-L 3 Remote
Een afstandsbediening is super handig als je foto’s van je zelf wilt maken ;). Dat is eerlijk gezegd de enige situatie waarin ik ‘m heb gebruikt, maar hij schijnt ook handig te zijn als je foto’s wilt maken van een ‘moeilijk te benaderen object’ of om een kleine beweging te voorkomen bij close-ups. Niet alle afstandsbedieningen doen het bij elke camera, dus hier geldt weer, even opzoeken wat specifiek werkt op jouw camera.

9. Lightroom

Het bewerkingsprogramma dat ik iedereen aanraad is Adobe Lightroom. Niet goedkoop, maar volgens mij zijn oudere versies gratis te downloaden. Het is geen programma dat je meteen begrijpt misschien, maar eenmaal in de vingers kan je er heel veel mee!

10. Computerbril

E-polette
Je gaat zeker veel tijd achter je computer of laptop doorbrengen met je pasgemaakte foto’s. Zeker als je ze nabewerkt. Om je ogen te beschermen kan je een computerbril dragen zoals ik. Deze bril filtert 40% van het blauwe licht van je scherm.

11. Externe harde schijf

Western Digital Elements 750 GB Portable
Als je veel foto’s maakt ga je ook merken dat de harde schijf van je computer of laptop vol zal raken. Daarom is het handig om externe harde schijven te hebben. Ik heb er zelfs 2. Ook als back-up is dit handig. Ze worden tegenwoordig steeds kleiner en sneller, wat super fijn is.

Meer?

Dit waren de musthaves voor de beginnende fotograaf. Deze post is deel van een reeks over het beginnen met een DSLR en de kennis die je daarvoor nodig moet hebben. Er zullen meer posts volgen en hopelijk kan je zo stap voor stap steeds meer leren over je nieuwe camera en er steeds beter mee fotograferen. Wil je niks missen van deze reeks? Volg mij dan op Bloglovin’ en Facebook. Daar help je mij ook enorm mee!

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT