Education

Hoe word je professioneel fotograaf?

Blog Categories + Search

Het fotograaf zijn wordt vaak onderschat. Het is veel meer dan alleen eigenaar zijn van een dure camera en drukken op het knopje. Hoe kun je van je hobby fotografie je werk maken? Oftewel, hoe word je professioneel fotograaf? Hier zijn 5 tips die je hopelijk kunnen helpen erbij.

1. Kies een richting

Allereerst is het slim om voor jezelf te bedenken wát je wilt fotograferen. Juist omdat er zoveel te leren valt en er heel veel keuze is qua camera’s en lenzen, is het verstandig om van tevoren te bedenken waar je interesse ligt in fotografie. Wat voor fotografie wil je doen? Portretten, bruiloften, landschap, architectuur, concerten of iets anders? Als je deze vraag voor jezelf hebt beantwoord, is het veel makkelijker om doelgericht informatie te zoeken hierover, jezelf te ontwikkelen en te groeien in die richting.

2. Ontwikkel jezelf

Het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen, of je nou een opleiding fotografie hebt gedaan of niet. Lees handleidingen, boeken over fotografie, bekijk YouTube-filmpjes en experimenteer. Fotografeer, maak fouten en leer ervan. En als je problemen of vragen tegenkomt, zoek het uit. Er is binnen de fotografie zóveel te leren: over apparatuur, compositie, licht, bewerking, poseren, noem het maar op. Als professionele fotograaf wordt van je verwacht dat je kennis hebt over al deze dingen.

3. Vraag feedback

Je leert het snelst van de fouten die je maakt. Of je fotografie ‘goed’ of ‘slecht’ is, is soms een kwestie van smaak, maar soms ook een kwestie van techniek. Het is altijd goed om feedback op je werk te vragen aan andere, ervaren fotografen. Zij kunnen tips geven om je werk te verbeteren die jij weer kunt meenemen voor de volgende keer. Het kan best spannend zijn om je werk te delen. Negatieve reacties kunnen er altijd zijn, maar het moet niet zo zijn dat het je belemmert om te groeien. In dit vak moet je sterk in je schoenen staan en dat leer je ook in de loop van de tijd. Door feedback te vragen leer je om open te staan voor meningen van anderen en kun je ook leren om met kritiek om te gaan.

4. Bouw een netwerk

Bij de meeste soorten fotografie is het belangrijk om een netwerk op te bouwen. Als trouwfotograaf is het belangrijk om andere trouwleveranciers te leren kennen: wedding planners, visagisten, bloemisten, taartenbakkers, etc. Als modefotograaf wil je graag modellen, stylisten, visagisten, etc. in je netwerk hebben. Je netwerk is essentieel voor het krijgen van nieuwe klanten en opdrachten. Daarom is het belangrijk om te netwerken en mensen te leren kennen die in hetzelfde vakgebied werken. Hoe meer mensen je kent, hoe meer kansen zich zullen opdoen. Netwerken kan tegenwoordig heel makkelijk via social media. Volg de mensen die je graag in je netwerk wilt en neem initiatief door actief te zijn in het reageren op hun posts.

5. Neem initiatief

Afwachten tot kansen komen aanwaaien en je leuke shoots mag doen? Het leuke in de fotografiewereld is juist dat je zelf initiatief kunt nemen om je ideeën uit te voeren en je dromen waar te maken. Als je een leuk idee hebt voor een shoot, doe wat je moet doen om het uit te voeren. Zoek mensen die je nodig hebt, neem contact op met bedrijven, locaties, etc. Als je een bepaald soort opdracht wilt gaan doen bijv. voor merken of bedrijven, oefen dan dat soort shoots tot je zelfverzekerd genoeg bent om dat te kunnen doen. Natuurlijk kun je ook “nee” krijgen, maar je hebt maar 1 “ja” nodig om weer dichterbij je droom te komen.

Hopelijk heb je wat aan deze 5 tips gehad over hoe je professioneel fotograaf kunt worden.

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT