Education

Wat doe je aan als fotograaf op een bruiloft?

Blog Categories + Search

Wat doe je aan als fotograaf op een bruiloft?

Wat doe je aan als bruidsfotograaf op een bruiloft? Deze vraag heeft me vaak bezig gehouden, maar de laatste jaren weet ik eindelijk wat voor mij goed werkt. Wat echter voor mij werkt, hoeft niet voor een ander te werken en andersom. Daarom deel ik hieronder 5 algemene tips voor het bedenken van wat je aan doet als fotograaf op een bruiloft. Aan de hand van deze punten kun je zelf bedenken wat je aan doet op zo’n dag. Voor het gemak zeg ik trouwens ‘fotograaf’, maar dit geldt natuurlijk ook voor een videograaf. Hoewel de plaatjes kleding voor dames laten zien, gelden de tips óók voor heren.

1. Netjes

Als fotograaf moet je je netjes kleden, net als een gast op de bruiloft. Iedereen heeft op die dag nette, feestelijke kleding aan en het is dan ongepast om in een afgetrapte spijkerbroek en oud t-shirt te komen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit heb ik écht gezien bij meerdere bruiloften! Je bent als fotograaf je eigen uithangbordje. De gasten zien jou aan het werk tijdens de bruiloft. Als je van plan bent om een goede indruk achter te laten is het een goed idee om jezelf netjes te presenteren door middel van een nette outfit.

Nette-klerenIk probeer me enigszins aan de dresscode te houden. Bij een ‘black tie’ dresscode draag ik wat anders dan bij een ‘casual chic’ dresscode. Ook als er bepaalde kleuren worden aangegeven probeer ik me daar aan te houden.

2. Niet opvallend

Je wilt zo min mogelijk aandacht trekken tijdens de plechtigheden. Je valt als fotograaf al op doordat je constant rond loopt en foto’s van mensen maakt. Trek daarom dan ook niet hele opvallende kleuren aan zoals felgeel of oranje of hele gekke printjes. Ik vermijd ook wit, want wit is voor de bruid! Denk ook aan je schoenen. Als je hakken draagt die veel geluid maken kan dat ook storend zijn omdat je steeds aan het lopen bent. Draag om dezelfde reden ook geen rinkelende sieraden. Kortom, trek niet onnodig de aandacht.

3. Comfortabel

Als bruidsfotograaf ben je waarschijnlijk de hele dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig. Je staat veel, je rent rond, je moet auto rijden en je draagt ook nog eens veel spullen mee. Wat dan belangrijk is, is dat je outfit comfortabel zit. Ook moet het flexibel en handig zijn. Hoewel het super leuk is om rokjes en jurkjes te dragen naar bruiloften, is dit niet altijd het meest handige. Vaak hurk je, kniel je of lig je misschien zelfs wel op de grond. Als je dan een rok of jurk aan hebt, moet je weer opletten dat je niet iedereen flasht. Hetzelfde geldt voor een laag uitgesneden topje. En wat dacht je van ladders in je panty of strakke broeken met kans op scheuren? Het is fijn als je gewoon iets aan hebt wat niet in de weg zit en waarover je je geen zorgen hoeft te maken door de dag heen. Je hebt op zo’n dag al genoeg om op te focussen, dus trek iets makkelijks aan.

Comfortabele schoenen
Omdat je de hele dag rond loopt en bezig bent, is het belangrijk om comfortabele schoenen te dragen waar je de hele dag op kan lopen. Sneakers zijn naar mijn mening geen optie omdat ze niet aan de criteria ‘netjes’ voldoen, maar ik zou gaan voor lage, nette schoenen. Wat ook heel fijn is, is om schoenen te wisselen halverwege de dag. Dan zou je bijv. ‘s avonds bij het feest wel sneakers kunnen dragen, wanneer het niet zo opvalt als tijdens de ceremonie.

4. Zakken

Het is handig om zakken te hebben in je outfit. Als je zakken hebt, kun je belangrijke spullen zoals geheugenkaarten, lensdoppen, je mobiel en extra batterijen altijd bij je hebben. Zeker met batterijen is het zo dat je niet veel tijd kwijt wil zijn aan het lopen naar je tas en het zoeken van batterijen. Je wilt ze gewoon bij de hand hebben om, als het nodig is, ze snel te kunnen verwisselen.

Als je echt geen zakken hebt, kun je altijd nog een ‘bumbag’ oftewel een heuptasje dragen.

bumbag

5. Geschikt voor het weer

Zorg er voor dat je vantevoren het weer checkt. Grote kans dat je ook buiten foto’s moet maken, dus is het handig als je je outfit daarop voorbereid. Als het koud is, neem dan een dikke jas en een extra sjaal mee. Als je niet zeker weet hoe het weer is, zou ik gaan voor laagjes, dus dingen die je kunt uittrekken als het warm is of aan kunt doen als het koud is.

Dat waren mijn tips! Hieronder kun je precies zien wat ik aan had op een bruiloft. De bruiloft was verdeeld over 2 dagen, vandaar 2 outfits.

outfit-fotograaf

Ik denk dat ik het nu vaak genoeg heb gezegd, maar je bent als fotograaf gewoon echt druk bezig op een bruiloft. Je hebt super veel dingen om aan te denken, dus je wilt gewoon niet een extra zorg met je outfit. Ik hoop daarom dat deze tips je helpen voor de volgende keer dat je je moet voorbereiden op een bruiloft als fotograaf.

Ik deel op mijn Instagram @byjosechan vaak behind the scenes foto’s waar je ook kunt zien wat ik aan heb op een bruiloft. Check daar mijn highlights voor de meest recente behind the scenes foto’s.

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT