Personal

Landschapsfotografie: Madeira

Riberia da Janela, Madeira

Blog Categories + Search

Zoals jullie maandag al konden zien ben ik een week met een groep fotografen op reis geweest door Madeira. Het was echt een hele gave ervaring! Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou leren op deze reis. Landschapsfotografie was totaal nieuw voor mij en ik wist niet wat er zo bijzonder aan was. Ik bedoel, je zet normaal toch ook wel eens een mooi uitzicht op de foto? De eerste dagen liep ik dan ook wel als een kip zonder kop rond, hier en daar wat te fotograferen, maar wat ik aan het doen was wist ik niet zeker. Ik snapte niet waar ik naar moest zoeken en wat de anderen van de groep zagen wat ik niet zag.

Tijdens de reis hadden we een aantal fotobesprekingen en daar heb ik denk ik het meeste van geleerd. Ik begon steeds meer de mogelijkheden van landschapsfotografie te zien, te begrijpen hoe ik moest kijken en waar ik naar op zoek moest gaan bij het fotograferen en bij het bewerken in Lightroom. Ik leerde het intuïtieve wat ik deed (ik zette namelijk meestal gewoon iets op de foto wat indruk op mij maakte) om te zetten naar bewuste keuzes. Veel meer letten op compositie, vormen, details, texturen, kleuren en bewust keuzes maken in wat ik wel of niet fotografeer. Niet zomaar een foto maken maar met een idee waarom ik het op die manier doe.

Hmm, misschien een beetje vaag uitgelegd.. Jullie zijn natuurlijk gewoon benieuwd naar de foto’s! Het komt erop neer dat ik vooral heb geleerd om anders te kijken. Ik ben benieuwd of ik dit ga merken in de bloggershoots en andere shoots die ik doe.

Riberia da Janela, Madeira Seixal, architecture, Madeira Fanal, Madeira Porta de Sao Lounceo, Madeira Seixal, sunrise, Madeira Seixal, stairs, lounge, Madeira Tress, Madeira Boaventura, Madeira Seixal, lamppost Porto Moniz, Madeira Seixal, door Porta de Sao Lounceo, MadeiraFanal, Madeira Sao Vicente, Madeira

Ik heb alle foto’s gemaakt met m’n Nikon D810 en de 20mm f/1.8 lens. Dit zijn een beetje de foto’s waar ik wel tevreden over ben. Ik heb natuurlijk nog veel meer foto’s gemaakt, maar vaak zijn het foto’s om uit te zoeken of iets werkt of niet en gaat het uiteindelijk maar om 1 goed shot. Soms werkte iets ook niet zelfs na heel veel foto’s en ben ik weer iets anders gaan proberen.

Ik had geen idee met wat voor foto’s ik naar huis zou komen, dus ik ben blij verrast. Ik denk ook dat ik er een paar ga laten afdrukken om op te hangen thuis. Normaal doe ik dat nooit met m’n shoots, maar met landschapsfoto’s kan dat goed.

Ik zal nog wel een lijstje schrijven van de dingen die ik heb geleerd op deze reis, concrete dingen, voor als je er misschien ook over nadenkt om zo’n reis te maken. Ook handig voor mezelf zodat ik het niet vergeet!

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT