Education

Hoe kom je aan modellen om te fotograferen?

Blog Categories + Search

Hoe kom je aan modellen? Waar vind je ze? Hoe benader je hen? Betalen zij jou of moet jij hun betalen? Vandaag beantwoord ik deze veelgestelde vragen!

1. Vrienden

Als je een beginnende fotograaf bent en je modellen wilt fotograferen is het slim om allereerst te beginnen met het fotograferen van vrienden en vriendinnen om te oefenen. In je omgeving heb je vast wel mensen die je op de foto kunt zetten. Wanneer je wat meer hebt geoefend en zekerder bent van je skills als fotograaf kun je beginnen met modellen zoeken. Zo heb je ook alvast wat werk om te laten zien zodat mensen zien wat je kunt.

2. Je netwerk

Een goede plek om te beginnen met het zoeken van modellen is eigenlijk ook je omgeving of je netwerk. Is er iemand in jouw omgeving of netwerk die (beginnend) model is? Of misschien kennen jouw vrienden wel iemand? Omdat je elkaar (via via) kent, is het makkelijk om diegene te benaderen om te shooten en het voordeel is dat er minder druk is om te presteren.

3. Facebook-groepen

Een andere goede plek om mensen te vinden is Facebook. Er zijn heel veel groepen op Facebook voor modellen, fotografen, visagisten en stylisten waar oproepjes worden geplaatst. Vaak zijn dit TFP (oftewel Time For Print) shoots waar je in ruil voor elkaars tijd, foto’s voor elkaars portfolio maakt. Je kunt daar reageren op oproepjes van mensen die een fotograaf zoeken of je kunt zelf een oproepje plaatsen. Als je dat doet, moet je wel een idee hebben van wat voor shoot je wilt doen (je concept) en het liefst een moodboard daarvoor maken. Dan weten mensen wat ze kunnen verwachten en of dat iets is wat hun aanspreekt. Zet er ook bij in welke omgeving je wilt shooten. Lees trouwens ook eerst de regels van de Facebook-groep door voordat je iets plaatst.

4. Instagram

Op Instagram kun je ook modellen vinden. Je ziet vast wel eens wat mensen voorbij komen die je wel eens zou willen shooten. Misschien volg je leuke bloggers die altijd wel foto’s nodig hebben? Zorg ervoor dat je op je Instagram wat van je fotografiewerk laat zien en benader die mensen dan gewoon. Soms lijkt het eng, maar je weet het nooit. Nee heb je, ja kan je krijgen. (En zo is dat ook bij mij begonnen. Mijn eerste bloggersamenwerking was met Noor van @queenofjetlags. Ik benaderde haar via Instagram, gewoon in een comment!)

Hoe benader je ze?

Wat zet je in je bericht? Hou het kort. Zeg bijv.: Hi! Ik vind je blog/Instagram/foto’s…  super gaaf/mooi/leuk/… . Ik ben bezig met het opbouwen van mijn portfolio en het lijkt me super om jou te mogen fotograferen! Zou je het leuk vinden om een keer te shooten? Een portret/streetstyle/outfit/…. shoot bijvoorbeeld?

Een tip: mensen zijn veel sneller geneigd ja te zeggen als zij er zelf iets aan hebben. In je berichtje kun je dus duidelijk en concreet zeggen wat ZIJ er aan hebben, dus niet in eerste instantie dat het voor jou is, maar wat de waarde is voor hen (bijv. gratis mooie foto’s voor hun blog/Instagram).

5. Modellenbureaus

Als je al wat meer ervaring en een portfolio hebt, kun je ook met modellen werken van modellenbureaus. Bij je eerste benadering is het belangrijk dat je je portfolio laat zien, duidelijk vertelt wat je plan is en ook wat voor model je zoekt. Vertel er ook bij of het op portfoliobasis is of dat je het model ervoor betaalt. Maak duidelijke afspraken met elkaar over de hoeveelheid foto’s en de rechten. Probeer een goede indruk achter te laten (de modellen laten hun agent weten hoe het was op de shoot), lever de foto’s snel aan en dan wordt het alleen maar makkelijker voor de volgende keren.

Wie betaalt wie?

Je kunt vantevoren afspreken of dit een TFP shoot is. In dat geval betaalt niemand elkaar. Soms wordt er een reiskostenvergoeding gevraagd door het model, maar dit is helemaal aan jou en je budget. Je kunt als bedankje ook een lunch of drankje betalen. Wees altijd op je best. Er kunnen meer samenwerkingen uit een eerste shoot rollen, dus probeer een goede indruk achter te laten.

Een vuistregel voor mij is dat als ik zelf mensen vraag of ze willen shooten, dat ik het gratis voor hen doe. Als zij mij vragen is het een betaalde shoot (ik attendeer hen dan vriendelijk op mijn tarieven). Mochten ze dat niet zien zitten is het aan jou of je het dan alsnog gratis wil doen. Denk dan goed na of het iets toevoegt aan je portfolio (en wat het doet met de markt van fotografen.. Als iedereen alles gratis zou doen..).

Hopelijk heb je hier wat aan!

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2024

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT