Education

Dit is waarom we nog steeds analoog fotograferen!

Bride in front of historic building, The Hague wedding photographer

bLOG CATEGORIEs + Search

Analoge fotografie is weer helemaal in. Sinds ik in 2017 terug ben begonnen met analoog fotograferen is het me opgevallen dat steeds meer en meer fotografen én ook niet-fotografen het doen. Ergens in de jaren ’90 en ’00 zijn we met z’n allen overgestapt naar digitale camera’s, maar tóch zijn er veel mensen die ervoor kiezen om analoog te fotograferen. Waarom zou je en waarom zou je er nu nog aan beginnen?

Voordelen van analoog fotograferen

1. Je fotografeert bewuster

Zelf merk ik wanneer ik fotografeer met een analoge camera dat ik veel beter nadenk over een foto. Ik kijk beter naar de compositie, bekijk eerst verschillende hoeken door de camera voordat ik het uiteindelijke shot neem. Filmrolletjes kosten nou eenmaal geld, dus elke frame telt. Ik leer dus beter kijken naar wat ik fotografeer en maak bewustere keuzes in wat ik fotografeer en hoe ik het fotografeer.

2. Je fotografeert langzamer

Ook vind ik het heerlijk dat het een langzamere manier is van fotograferen dan digitaal. Ten eerste fotografeer je langzamer, omdat je goed moet kijken en soms ook manueel moet focussen. Ten tweede maak je minder foto’s dan bij digitaal, waardoor je later minder foto’s hebt om uit te selecteren en na te bewerken. Je hebt überhaupt niet veel nabewerking nodig. Ten derde moet je zeker een tijdje wachten voordat je de foto’s terug krijgt wanneer je ze laat ontwikkelen. Er gaat dus meer tijd overheen zitten dan bij digitale fotografie, waar je de foto’s meteen hebt.

3. Het is verrassend

Hoe lang het duurt voordat je je foto’s krijgt is afhankelijk van het lab waar je de foto’s laat ontwikkelen. Dit kan soms een paar uur of soms een paar weken duren. Wanneer je de scans dan terug krijgt van het filmlab is het elke keer weer een verrassing hoe de foto’s zijn geworden. Dat is wat analoge fotografie zo leuk maakt. Als er iets ‘joy sparkt’ is het wel het terug krijgen van je analoge foto’s!

4. Kwaliteit van analoog

Ik zag veel bruidsfotografen werken met analoge camera’s, maar snapte nooit helemaal waarom. Wel wist ik dat we met presets in Lightroom altijd de ‘filmlook’ na proberen te doen. Voorbeelden zijn de presets van VSCO en van Mastin Labs. Analoge fotografie geeft namelijk andere kleuren die je niet krijgt met digitaal. Vaak is het warmer en liggen de schaduwen en hooglichten dichter bij elkaar, waardoor je veel detail ziet. Ook de ‘grain’ voegt toe aan het typische, zachte sfeertje van analoge foto’s. In de bruidsfotografie is het dus populair omdat het een romantische sfeer heeft.

Nadelen van analoog fotograferen

1. Analoog fotograferen is duur

Filmrolletjes zijn niet goedkoop. Je kan er 36 foto’s mee schieten en elk rolletje kan je maar 1 keer gebruiken. Ook moet je ze nog laten ontwikkelen en scannen bij een lab. Je kunt er ook voor kiezen om het zelf te ontwikkelen en scannen, maar dan moet je ook investeren in materiaal en een scanner. Analoog fotograferen kost dus aardig wat geld vergeleken met digitale fotografie.

2. Analoog fotograferen is langzaam

Je moet tussendoor rolletjes wisselen. Op een 35mm rolletje kan je 36 foto’s maken ongeveer. Op medium format (120mm) is dat aantal 10 tot 16. Je moet in dat geval dus na elke 16 foto’s even stoppen met fotograferen om rolletjes te wisselen. Het wisselen van rolletjes gaat ook snel. Dit kan onhandig zijn op snelle evenementen zoals bruiloften.

3. De ISO kan je niet aanpassen

Je kiest je ISO al bij het kiezen van je filmrolletje en kun je tussendoor niet veranderen. Dit kan lastig zijn wanneer je het ene moment bij veel licht en het andere moment bij weinig licht moet fotograferen. 

4. Je ziet het resultaat niet meteen

Bij analoge camera’s kun je niet meteen het resultaat zien zoals bij digitale camera’s. Je weet dus ook niet hoe het resultaat is, of alles goed is gelukt, of dat er bijvoorbeeld mensen met hun ogen dicht op staan.

Ondanks de paar nadelen die analoge fotografie met zich meebrengt, fotograferen veel mensen graag analoog. Ik ook! En ik denk dat het zeker leuk is voor iedereen om een keer uit te proberen. Je eerste analoge camera en filmrolletje hoeven helemaal niet veel te kosten. Mijn eerste analoge camera vond ik op Markplaats voor 5 euro en dit was het resultaat van mijn eerste rolletje.

In de volgende blogpost kun je lezen hoe je in 5 stappen begint met analoog fotograferen. Op naar je eerste rolletje!

  1. Quirina says:

    Vroeger, zo 20 jaar geleden. Fotografeerde ik ook met een analoge camera en hoe de foto’s eruit kwam, dat vond ik ook het spannends altijd. Soms mis ik dat wel, misschien ook maar weer is voor een analoge camera kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BEHIND THE LENS

ABOUT JOSE

Fine art photographer, specializing in weddings and portraits since 2016.

I'm José, a fine art photographer with a passion for documenting beautiful memories. My Chinese roots shine through as I communicate in Dutch, English, Cantonese and a little bit of Mandarin. I collaborate closely with brands like Nikon and Loxley Colour, frequently speaking at photography conferences and workshops. Beyond photography, I love music, traveling and my family. 

© BY JOSE CHAN 2023

KVK: 65949579

PRIVACY POLICY

|
|
|

COOKIE STATEMENT